Celo odpružená kola vs. Hardtaily: Jak si vybrat to pravé kolo pro vás?

Při výběru nového jízdního kola čelí mnozí cyklisté dilematu: celoodpružené kolo nebo hardtail? Každý z těchto typů kol má své specifické vlastnosti, které je činí vhodnými pro různé druhy terénu a způsoby jízdy. V tomto článku se podíváme na hlavní rozdíly mezi celo odpruženými koly a hardtaily, abyste mohli udělat informované rozhodnutí podle svých potřeb.

Celoodpružená kola

Celoodpružená kola, také známá jako full suspension bikes nebo lidově "fully" -  mají odpružení jak na předním, tak na zadním kole. Tato konstrukce nabízí několik výhod:

Výhody:

  1. Komfort: Celo odpružená kola skvěle absorbují nerovnosti terénu, což přispívá k pohodlnější jízdě, zejména na těžším a technicky náročném terénu.
  2. Lepší trakce: Dvě odpružení zajišťují, že kola zůstávají v kontaktu s povrchem, což zlepšuje trakci a stabilitu během sjezdu a v obtížném terénu.
  3. Efektivita: Při náročných sjezdech nabízí celo odpružené kolo větší jistotu a kontrolu, což vám umožní jít rychleji a bezpečněji.
  4. Tolerance: Díky kombinaci předchozích tří bodů vám celo odpružené kolo odpustí také dost jezdeckých chyb a poskytne vám při sjezdech v terénu mnohem větší jistotu, než hardtail. 

Nevýhody:

  1. Váha: Celo odpružená kola bývají těžší než hardtaily, což může být nevýhoda na delších výletech nebo při stoupání a přepravě.
  2. Údržba: Složité odpružení vyžaduje více údržby a může být finančně náročnější na opravy a servis.
  3. Cena: Obecně jsou celo odpružená kola dražší než hardtaily, a to i kvůli pokročilé technologii odpružení.

Pro jaký druh jezdce? Celo odpružená kola jsou ideální pro jezdce, kteří se chtějí věnovat enduro, downhill nebo těžkému trailovému jezdení. Pokud často jezdíte v náročném terénu, kde je komfort a kontrola prioritou, bude pro vás full suspension bike tou správnou volbou.

full

Hardtaily

Hardtaily, nebo také pevná kola, mají odpružení pouze na předním kole. Toto zjednodušení má své vlastní výhody a nevýhody:

Výhody:

  1. Lehkost: Hardtaily jsou obvykle lehčí než jejich celo odpružené protějšky, což usnadňuje stoupání a efektivní šlapání.
  2. Nižší cena: Díky méně složité konstrukci bývají hardtaily cenově dostupnější, což je činí skvělou volbou pro začátečníky nebo příležitostné cyklisty.
  3. Efektivní šlapání: S pevnou zadní částí kolo poskytuje lepší výkon při šlapání na rovině nebo do kopce.
  4. Rychlost: Na silnici nebo šotolině budete zpravidla rychlejší než na celopéru. Technicky zdatní jezdci pak dokážou být na hardtailu rychlejší i v náročnějším terénu. 

Nevýhody:

  1. Pohodlí: Bez zadního odpružení jsou hardtaily méně pohodlné na nerovném terénu a v členitých jízdních podmínkách.
  2. Trakce: Na technicky náročných sjezdech může být kontrola a trakce horší než u celo odpružených kol.
  3. Řízení: I když jsou výkonná na rovině, pevná zadní stavba může působit jako omezující prvek v oblastech s mnoha překážkami.

Pro jaký druh jezdce? Hardtaily jsou skvělé pro jezdce, kteří se zaměřují na cross-country, cyklokros nebo pro ty, kteří hledají spolehlivé kolo na silnici a mírné terény. Jsou ideální pro začátečníky, kteří chtějí vyzkoušet horskou cyklistiku, aniž by museli utrácet velké sumy peněz.

hardtail

Závěr

Výběr mezi celo odpruženým kolem a hardtailem do značné míry závisí na vašich preferencích, jízdních podmínkách a rozpočtu. Pokud chcete s vašim výběrem poradit, neváhejte nás navštívit na naší prodejně, kde vám rádi poradíme, které kolo a za jakou cenu bude vhodnou volbou a uspokojí vaše potřeby. 

×