Sportovní sluneční brýle: Polarizační vs. Fotochromatické

Sportovní sluneční brýle nejsou jen stylovým doplňkem, ale důležitým nástrojem pro ochranu očí a zlepšení výkonu při různých sportovních aktivitách. Dva hlavní typy čoček, které se často používají ve sportovních brýlích, jsou polarizační a fotochromatické. Přestože obě tyto technologie nabízejí jedinečné výhody, liší se ve způsobech, jakými chrání oči a zajišťují pohodlí během sportování. Pojďme se podívat na vlastnosti každého z těchto typů a zjistit, kdy je vhodnější je použít.

Polarizační brýle

Jak fungují:
Polarizační brýle jsou navrženy tak, aby blokovaly horizontální světelné paprsky, které se odrážejí od plochých povrchů, jako je voda, sníh nebo silnice. To se dosahuje polarizačním filtrem, který v čočkách snižuje oslnění.

Výhody:

  • Redukce oslnění: Výrazně snižují oslnění, což znamená, že jsou ideální pro vodní sporty, rybaření nebo lyžování, kde odražené světlo může být velmi rušivé.
  • Zvýšený kontrast a jasnost: Díky lepšímu barevnému rozlišení pomáhají zlepšit vnímání hloubky a kontrastu.
  • Ochrana očí: Snižují únavu očí a poskytují 100% ochranu proti UV záření.

Kdy jsou vhodnější:
Polarizační brýle jsou nejlepší pro aktivity, kde je oslnění z odrazů obzvlášť problematické, například pro vodní sporty, cyklistiku v jasných dnech, rybaření nebo cestování automobilem.

byCKz1dQ

Fotochromatické brýle

Jak fungují:
Fotochromatické brýle automaticky mění svou barvu podle intenzity okolního světla. Když je sluneční světlo intenzivnější, čočky tmavnou, a naopak v podmínkách nízkého osvětlení se vracejí k čiré nebo méně zbarvené úrovni.

Výhody:

  • Adaptabilita: Mění se podle světelných podmínek, což je činí univerzálními pro různé druhy osvětlení bez nutnosti měnit brýle.
  • Pohodlí: Uživatel nemusí přemýšlet o tom, jaké brýle si vzít – fotochromatické čočky se přizpůsobí, ať už jste ve stínu nebo na přímém slunci.
  • UV ochrana: Poskytují plnou ochranu proti UVA a UVB záření.

Kdy jsou vhodnější:
Fotochromatické brýle jsou skvělé pro outdoorové aktivity, které zahrnují přechody mezi různě osvětlenými prostředími, jako je horská turistika, běh v proměnlivých podmínkách nebo cyklistika ve stínu a na otevřených silnicích.

i3GK6vhw

Polarizační vs. fotochromatické z pohledu cyklisty

Já osobně jsem za svoji cyklistickou kariéru vystřídal už odhadem 30-40 druhů brýlí s různými skly a proto si troufnu velmi zjednodušeně říct, že polarizační skla ocení více silniční cyklisté, protože potřebují jasně vidět povrch silnice a omezit odlesky z okolí, kterým projíždí. Zatímco fotochromatická skla ocení spíše MTB cyklisté, protože často přejíždí například z lesa na louku a je super, když v lese dobře vidíte a na louce vás nic neoslňuje. A v zimních měsících, kdy je často zataženo, používám často pouze čirá skla pouze jako ochranu zraku. 

Závěr

Výběr mezi polarizačními a fotochromatickými slunečními brýlemi závisí na specifických potřebách vašich sportovních aktivit. Polarizační brýle jsou ideální pro eliminaci oslnění a zlepšení viditelnosti v reflexních podmínkách. Naproti tomu, fotochromatické čočky poskytují flexibilitu a přizpůsobení se měnícím světelným podmínkám. Při výběru je důležité zvážit, kde a jak často budete brýle používat, a také preferencích ohledně stylu a pohodlí. S vhodně zvolenými brýlemi můžete plně využít sportovního zážitku a chránit své oči v jakémkoli prostředí.

×